10 Aralık 2010 Cuma

Internet arkeolojisi üzerine öngörüler

Bazen de 25-30 yila kadar dogacak yeni, multi disipliner bilim dallarini düsünüyorum. Internet sosyolojisi, internet psikolojisi... Internet arkeolojisi hatta! Evet, evet kesin böyle bir bilim dali olacak. Sagda solda, bir server ciftliginde ya da cöplügünde unutulmus ama calisir vaziyette bir antika server bulacaklar örnegin. Mal bulmus magribi gibi sevinecekler.Truva'yi buldugunda o Alman ya da Avusturyali arkeolog ne hissettiyse, onu hissedecekler belki. Serverin üzerindeki dijital tozlari, bugünün arkeologlarinin inceligiyle, özenle tek tek süpürecekler.

Merakla, saskinlikla okumaya baslayacaklar sonra. Devlet ve medya arsivlerinde yazmayacak türden gayet günlük detaylara ulasacak, büyük olaylari sokaktaki insanlarin gözünden ögrenecekler. Gecenlerde Vatikani sarsan adam Savonarola hakkinda bir belgesel izledim. Floransa'li bir eczacinin tuttugu günlüklerde o karmasik dönemde olup bitenlere dair ilginc detaylar bulunuyormus örnegin. Savonarola'ya degil, aksamlari eve gidince günlük tutma aliskanligindaki 15. yüzyil eczacisina hayran oldum daha cok. Bir bakima o türden kayitlar tutuyoruz biz de gelecek icin. Peki günlük dertlerimiz internet arkeologlarina tuhaf gelecek mi? Yoksa biz nasil Shakespeare okurken kahramanlarini giysilerinden ve ortamlarindan soydugumuzda bizim gibi insanlar görüyorsak, onlar da kendilerini mi görecekler? Sonuclari onlara uzanan hatalarimiza kizacaklar mi peki? Bence kizacaklar.

Yazdiklari tezlerde ve arastirma raporlarinda söyle laflar olacak sanirim:

"Gelisen fastfood akimina ragmen tüm dünya mutfaklarinda 21. yüzyil baslarinda yasanan canliligin bir sebebi de o dönemdeki uluslararasi yemek blogu hareketidir."

"Yeni gelisen iletisim ve haberlesme teknolojileri kendilerine özgü sosyal dinamikleri, yeni iletisim yöntemlerini ve sorunlarini da beraberinde getirmekteydi. Bkz. Xdf125s34 kodlu antik server üzerinde belgelenen  Türk Bloggerlari Büyük Meydan Savasi"

"2000'li yillarin baslarinda hala Ferber yöntemi ile cocuk uyutmanin erdemine inananlar vardi."

"Kagit ve plastik toplayip dönüstürerek dünyayi kurtarabileceklerine de inaniyorlardi ayrica. Peh!"

 vb. vb. vb.

Su var ki, okuduklarina dayanarak vardiklari yargilarin en az yarisinda yaniliyor olacaklar. Sebebini hepimiz az cok biliyoruz. Haydi egri oturup dogru konusalim, senden ötürü benden ötürü...

Hiç yorum yok: