20 Mayıs 2015 Çarşamba

Buddha of Infinite Light


Buddha of Infinite Light 
D.T Suzuki

Suzuki'nin Japonya'daki ikinci hakim Budizm kolu olan Shin Budizm'ini anlattigi kitabi. Bir talep üzerine Hristiyanlik ile Shin Budizm'ini karsilastirip ortak noktalarini vurguladigi bir metnin kullanildigi bir konusmanin kitaplasmis hali ;) Suzuki aslen Zen bir aileden gelmesine ragmen annesi shin Budizm'ini takip edermis. Kendisi demese de , biyografisinde bu ikinci akima daha yakin oldugu söyleniyor.

Japonya'da Zen elitlerin diniyse, Shin Budizm'i halk tipi Budizm imis. Aslinda Shin Budizm'ini olay mahallinden Batili gözüyle anlatan bir kitap daha  var: Tee mit Buddha: Mein Jahr in einem japanischen Kloster. Bir yilini bir Zen manastirinda gecirmek isteyen ama uygun manastir bulunamadigi icin bir Shin manastirina razi olup orada yasayan genc bir Alman kadinin hos hikayesi... O kitap bunu, bu da onu tamamlar :) Eger Shin Budizm'ini ögrenmek cok elzemse :)

Nasil oluyor da ayni isim altinda bu kadar farkli Budizm yorumu olabiliyor? diye sormuyorum. Ayni deneyimi yasayan bir dinsel kültür ikliminde yasiyoruz cünkü. 

  

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Budizm bile nice nice kollara ayrılmışken insanlığın BİR'lik olma macerası biraz daha uzayacak sanırım :)

hindiba dedi ki...

Himm, evet, okurken ben de bunu düsünmüstüm...