14 Nisan 2015 Salı

Tuz kristalleri deneyinde son durum

Söyle bir deney yapmistik, animsar misiniz?
Sözde atacin ucunda kristal olusacakti. Oglan zengin olacagim diye seviniyordu. Epey bir bekledik, kristal olusacagina, kavanozun kenarinda harika tuz birikimleri gözledik. Atacta bir sey olmadi.


 Oglan uzun zamandir, cikaralim bakalim diyordu. Ben "oglum, bi sey olmadi iste, bakariz bir ara" diyordum. Sonra bir sabah erken kalkmis cocuk, benden habersiz cikarmis kaleme iple bagli ataci. Sonuc? Ben dogada kare belki , küp hic bulunmaz sanirdim. Küp insan aklinin icadi sanirdim. Megerse lise kimyasi hikayeymis. Deftere kare kare cizmistik bunlari, formüllerini de ezberlemistik, hatta altigen altigeni bile vardi. Bol tuzlu suya atac sallandirip üc aycik bekleseymisiz etkisi bi daha iyi olacakmis.





Dün tamamen söküp inceledik kavanozdaki tuz katmanlarini. Meger kavanozun dibinde de, sarkittigimiz ipin üzerinde de küp küp , kare kare , kristal seklinde birikmis tuzlar. Aciklamasini bilmiyorum, arkasindaki fiziksel kimyasal gercegi cok aciklayamiyorum. Ama saskinim, hayranim, mutluyum, meraktayim, ögrenmek istiyorum. Doganin bende bu duyguyu uyandirmasina bayiliyorum :)





2 yorum:

Handan dedi ki...

Harika olmuş:-) Bir ara tuz alayım da biz de yapalım:-)

hindiba dedi ki...

Evet Handan, biz de tekrar yapacagiz :)