19 Kasım 2014 Çarşamba

Bu aralar maymunlar üzerine epey okudum. Saldiriya ugrayan kizkardesine sarilip teselli eden maymunu okudum. Agac kovugundan su ve karinca cikarmak icin alet yapan maymunu okudum. Kendi cocuklarini iktidara getirmek icin alfa disinin yavrularini öldüren maymunu okudum, 1000'den fazla ingilizce sözcügü taniyan, o sözcüklerden kafiyeler kurabilen, zebra icin "kaplan-at", pinokyo icin "fil bebek" diyecek kadar allegoriden anlayan, ölüm soruldugunda "rahatlik-magara-hoscakal" diye yanitlayan maymunu okudum, iki yasinda cocuk zekasina sahip maymunu okudum. Girtlak yapisi farkli olsaydi konusabilecek olan, beyinde iki konusma merkezi insaninki gibi yerli yerinde maymunu okudum. "Sen insansin, Koko goril" diyecek kadar senlik-benlik duygusuna sahip maymunu okudum. Insanla maymun arasindaki cizgi muglaklasti. Insani insan yapan, insani hayvandan ayiran nedir süpheye düstüm. Nedir insani insan yapan?

FB - 24.06.2014

2 yorum:

Aslı. dedi ki...

Nedir insanı insan yapan? Beyin olmadığını düşünüyorum. Maymunlarla bu kadar benzememiz aynı elden çıktığımızdandir.ayni el yapmış bizi belli ki :-) insanı insan yapan şu koca dünyaya sığmayan bazen bi damlada boğulan ruhu galiba. . Benzeyen Yerlerimiz var,bilgi,yemek,aile gibi ama insan bu somut şeyler değil ki sadece utanma sevme isteme özleme takdir etme vefa duyma inanma gibi milyonlarca kapılı ruhumuz var.. İnsanlık burada gizli zannimca

hindiba dedi ki...

Bu paragrafta fiziksel benzerlikten cok , düsünsel / duygusal benzerlikten bahsediyordum ben de. Örnegin bize istemek, sevmek, vefa duymak gibi görünen davranislarindan bahsediyordum. Jane Goodall ile ilgili söyle bir hikayeden bahsedilir. Londra'daki profesörüne sempanzelerin alet yapip kullanabildigini gözledigini raporladiginda profesörün yaniti su olmus. "Öyleyse aleti, öyleyse insani yeniden tanimlamaliyiz, ya da sempanzelerin insan oldugunu kabul etmeliyiz". Bu tür bir seyden bahsediyorum. Insani yeniden tanimlamak ;)