15 Haziran 2015 Pazartesi

Die Analphabetin, die rechnen konnte



Die Analphabetin, die rechnen konnte
Jonas Jonasson
Carl's Books, 2013

Isvecli yazar Jonas Jonasson'un ikinci kitabi. Ilki, Yüz Yasinda Camdan Atlayip Kaybolan Adam.
Bu kitap, yani matematik dehasi olan ama okuma yazmasi olmayan Güney Afrikali kizin hikayesi (sonradan ögreniyor tabi okumayi) en az yüz yasindaki adamin hikayesi kadar eglenceli, en az o kadar absürd, ayni onun gibi bir 20 yy. tarihi ayni zamanda. Nükleer gücler yine bas rolde. Tamam, bir Cinli yetkili ve bir Mossad ajani yakisir hikayeye, ikincisi göz cikarmaz. E, peki Isvec basbakaniyla kralinin  ne isi var o zaman hikayede? Patatesli tavuk falan?  Okuyup görmeli. Bu kitabi insan pamuklara sarip uygun zamani beklemeli. Agir konulu, sıkıcı kitaplarin ardarda geldigi zamanlar olur ya... Veya bazen hayat cok üstüne gelir insanin. Her sey üzücü, her sey can sıkıcı, moral bozucu, vb. Iste o zaman, tam o zaman, pamuklarin arasindan cikarip okumali :)

Ve acaba Jonasson ücüncüsünü yazar mi diye beklemeli...
Yok, bir dördüncü tadi bozar. Ama ücüncü, kararinda birakmadan önce iyi olur...  

Almanca cevirisine Isvecce orijinaliyle ayni isim verilmisse de, Ingilizce cevirisini bir de "The Girl Who Saved The King of Sweden" diye aramak iyi olabilir. Bildigim kadariyla henüz Türkce'ye cevrilmemis.

6 yorum:

Handan dedi ki...

Keşke türkçesi de olsaymış. İngiizceyle boğuşurken ders yapar gibi oluyorum bir zevk alamıyorum okuduğumdan:-)

hindiba dedi ki...

Yüz Yasinda Camdan Atlayip Kaybolan Adam'i okumus muydun Handan? O Türkce'ye cevrilmis. Tahminen bir iki yila kadar bu da cevrilir.

paNDuf dedi ki...

Selamlar handan

bu kitabın baskısı bıtmıs ama engın tecrubem sayesınde :))) (evren bilir) buldum 1 tane okuduktan sonra ıstersen okuman ıcın yollarım. (evren bu mesaj handana ulaşmazsa sen ulaştırısın bilirim)

hindiba dedi ki...

yüz yasindaki adami diyorsun degil mi?, iletiyorum :)

Handan dedi ki...

Çok sevinirim:-) Teşekkürler ikinize de:-) Mutlu oldum birden:-)

hindiba dedi ki...

Siz kendi aranizda adres alisverisi kisimlarini halledersiniz sanirim hanimlar :)