12 Eylül 2008 Cuma

GSYH / GSMH

Püfff! Kısaltmalara bayılıyorum!
GSYH ve GSMH mesela... Nedir aralarındaki fark, söyle bakalım. Y ve M değil mi? Evet o kadar basit ve hayır o kadar basit değil!

GSYH (Gayrisafi yurtiçi hasıla) bir ülkede ister o ülke vatandaşlarının , ister yabancıların ürettiği tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi cinsinden değeridir. İngilizcesi Gross Domestic Product (GDP)
GSMH ise bir ülke vatandaşlarının gerek kendi ülkelerinde, gerekse yurtdışında ürettiği tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi cinsinden değeridir. "Başka bir deyişle gayri safi milli hasıla (GSMH), bir ülkenin yurt dışında çalışan vatandaşlarının ülkeye gönderdikleri faktör gelirlerinin GSYİH’ya eklenip, ülkede çalışan yabancıların kendi ülkelerine gönderdikleri faktör gelirlerinin GSYİH’dan düşülmesi ile elde edilen değerdir. " (Wiki) Bunun İngilizcesi Gross National Product (GNP)

GSYH bir ülke ekonomisinin önemli büyüklük ölçütlerinden biri. Bizimki bu yılın ikinci çeyreğinde beklenmedik bir şekilde son 6 yılın en düşük oranıyla gerçekleşmiş. Büyüme oranı %1,9. Bir önceki dönem %6.6 imiş.

3 yorum:

Handan dedi ki...

Bir an okul yıllarıma döndüm:-) Uf, içim bi hoş oldu...

hindiba dedi ki...

nerden de buldun, bayagi eski sayfalari bunlar defterin :)

Handan dedi ki...

Dolaşıyordum öyle, severim eskilere bakmayı:-)