16 Haziran 2011 Perşembe

Pırtık Tekir, nam-ı diğer Tommi Tatze


Pirtik Kedi'yi ilk kez Işıl önermisti. Gecen yil Türkiye'ye gittigimizde bulamadim, bu yil ise kitapcida hizlica okudugumda emin olamadim. Işıl'in önerdigi diger kitaplardan ise emindim. Onlari aldim :)

Kütüphanede Almanca'sini gördügümde kapak resminden hemen tanidim. Bu kez emindim :)

Pirtik Kedi Türkiye'de Is Bankasi Yayinlari'ndan cikmis. Almanya'da ise Tommi Tatze adiyla Beltz&Geldberg yayinlamis. Axel Scheffler cizmis, Julia Donaldson yazmis. Unutmadan, kitabin asil yayimlandigi dil Ingilizce ve gercek adi "Tabby McTat".Türkce cevirisinde nasil bilmiyorum ama Almancasi siir seklinde. Böyle olmasi da daha cok hosuma gitti.

Bilindigi üzere kitaplarimizin cogunu kütüphaneden aliyoruz. Sincap her seferinde iclerinden bir ikisini cok benimsiyor. Hatta iade ettigimi duyunca bozuluyor. Pirtik Kedi / Tommi Tatze simdiden o kitaplardan olmaya aday. Her aksam "ne okuyalim?" diye sordugumda, "büyük kediyle kücük kediyi" diye yanitliyor. Üstelik gecen aksam uyku saati geldigi halde disariya bisikletle gezmeye cikmak istedi. Ikna icin pek cok seyi denedikten sonra caresiz "Ama Tommi Tatze'yi okuyacagiz simdi, hadi gel" dedim. Sesi aninda kesildi, kafasini sallayip kitabi bulmaya gitti. Sincap tarihinde bir ilktir. Bu yaziyi da hic geciktirmeden yazmama sebeptir. Pirtik Kedi sadece benden degil, bir 4 yas cocugundan tavsiyeli :)

Bir Dolap Kitap'in Calgici Kedisi Pirtik yazisini da okumadan gecmemeli.

Güncelleme / 04.12.2011 : Sincap bu kadar sevince Pirtik Tekir'in Türkce'sini satin almaya karar verdik. Almancasinin tadi akici diliyle damagimizda kalmisti. Nedense Türkce cevirisi ayni tadi vermedi. Bir cocuk kitabini, üstelik siirsel dille yazilmissa baska dillere cevirmek zor is biliyorum. Elestiri degil, durum tespiti olarak not düsmek istedim... 

3 yorum:

Adsız dedi ki...

pırtık tekiri değil ama, Julia Donaldson'un pek çok kitabını türkçe'ye Yıldırım Türker çevirdi. ÇOk iyi ve şiirsi çeviriler. benim oğlum da bayılıyor bu kitaplara.
deniz

hindiba dedi ki...

Deniz,
"Yildirim Türker cevirisinde Julia Donaldson kitaplari" tavsiye edenler cogaliyor :) Bir sonraki Türkiye seyahati cok gecikmezse bakmak ya da siparis vermek sart oldu. Tesekkürler.

Isil Simsek dedi ki...

Evren,kitabi sevdiginize sevindim.Julia Donaldson'un kitaplari cok cok guzel. Defne son zamanlarda Monkey Puzzle'i cok seviyor.
http://smilinglikesunshine1.blogspot.com/2011/06/book-sharing-monday-monkey-puzzle.html