10 Ocak 2011 Pazartesi

Eine Kleine Pflanze - Bir kücük bitkinin hikayesi



Kütüphanede cocuk kitaplari bölümüne dalinca sincap daima konusu  itfaiye arabasi, polis, kepce olan kitaplari seciyor. Ben de dengelemek icin özellikle konusu doga, bitkiler, hayvanlar olan kitaplar secmeye calisiyorum.  

"Eine Kleine Pflanze" (Kücük Bir Bitki) öyle bir kitapti. Basit resimleri ve hikayesiyle ikimizin de kalbini fethetmeyi basardi :) Öyle ki, Aralik sonunda ilk aldigimiz günlerde sincap kitabi ardarda defalarca okumamizi istedi. Bugünlerde hala en favori kitaplarindan. Aksam yatmadan önce okumak icin kitap secmesini söyledigimde bu kitap mutlaka seciliyor.

Kitap bir bahar günü gözünü dünyaya acan bir kücük bitki hakkinda. Önce kendini biraz yalniz hissediyor, hemen yaninda acan bir baska bitkiden mutluluk duyuyor bu yüzden. Sonra yanindaki bitkinin hizla büyüyüp cicek acmasina imreniyor. Neden kendisinin sadece yapraklari oldugunu ve mevsimler boyunca hic cicek acmadigini sorgulayip duruyor. Sonra bir güüüünnn.... Sonucunu tahmin ettiniz mi, yoksa söyleyeyim mi? :)  

Sincabin neden bu kadar sevdigi üzerine biraz düsündüm de, sanirim hikayenin ve cizimlerin basitligi bir etken. Ama tek etken degil. Nitekim Kral ve Deniz de öyleydi ama onunla bu kitap kadar ilgilenmemisti. En önemlisi, bu kitapta bir 3 yas cocugunun takip edebilecegi türden bir süreklilik, bir önce-sonra akisi var. Nitekim sincap sayfalari büyük bir merakla "sonra ne olmus? sonra ne olmus?" diyerek ceviriyor.

Cizeri Eric Ballut Fransiz'mis. Bugünlerde bir cocuk kitabi hosumuza giderse yazar ya da cizerini takip listemize almayi tercih ediyorum. Bu cizerin baska ilginc cocuk kitaplari daha var. Cok aramama ragmen Eine Kleine Pflanze'nin  orijinali hangi dildeymis, baska hangi dillerde yayinlanmis bulamadim. Umarim Türkce'ye de cevrilmistir. 

Kitapla ilgili Google Books girisi burada. Örnek sayfalari da görebilirsiniz.   
Bir gün bir kütüphanede falan rastlarsaniz, Almanca bilmeseniz bile alin, hikayeyi resimlerden bile cikarabilirsiniz. Bir 3 yas cocugundan onaylidir :)

Hiç yorum yok: